Regering onderzoekt verplicht installeren contact-tracing app

De Nederlandse regering gaat onderzoeken of iedereen verplicht een contact-tracing app op zijn smartphone zou moeten installeren.

Met zo’n app kan bijgehouden worden wie, met wie, in contact is gekomen. Wanneer een van deze contacten met corona is geïnfecteerd, geeft de app een waarschuwing.

Contact-tracing app

Het kabinet denkt aan twee apps. De eerste is een contact-tracing app. Via bluetooth houdt de app bij met welke mensen de gebruiker in contact is geweest. Wanneer een gebruiker geïnfecteerd raakt, dan krijgen alle contacten van hem of haar een bericht met het verzoek om binnen te blijven. Ook krijgen ze het verzoek om een tweede app te downloaden waarmee de gebruiker contact met een arts kan houden.

Intensiever contactonderzoek

“Bij een intensiever testbeleid hoort ook een intensiever contactonderzoek. We zien dat technologie daarbij behulpzaam kan zijn”, liet minister van Volksgezondheid De Jonge gisteravond tijdens een persconferentie weten. “Het is testen, traceren en vervolgens van huis uit rapporteren. Maar ik zeg er ook meteen bij dat dit alleen kan als we heel zorgvuldig omgaan met privacy. Dit kan alleen met vertrouwen van de samenleving en dat vraagt een nauwkeurige verdere uitwerking”, aldus de minister.

Toegang tot gegevens

Op de vraag welke instanties toegang tot deze gegevens krijgen, zei De Jonge: “In beginsel natuurlijk geen. Dat is nu juist wat je niet wilt. Je wilt niet dat er anderen over je medische data kunnen beschikken tenzij het gaat over die tweede app die ik noem, tenzij het gaat om medische gegevens waarvan je zelf de opdracht hebt gegeven dat een ziekenhuis daarin mee kan kijken.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief