Regering: privacy gewaarborgd bij rekeningrijden

Bij de introductie van rekeningrijden in 2030 is de privacy van automobilisten gewaarborgd, stelt het kabinet. In het nieuwe systeem gaan automobilisten betalen voor het daadwerkelijk gebruik van de weg.

Belasting over kilometers

Voor het heffen van de belasting hoeft alleen te worden geregistreerd hoeveel kilometers een auto jaarlijks rijdt. Automobilisten betalen daardoor ook belasting over kilometers die ze in het buitenland rijden”, schrijft staatssecretaris Van Rij van FinanciĆ«n aan de Tweede Kamer. Waar en wanneer een automobilist rijdt, is daarbij niet van belang: “Hiervoor zou een ander en complexer systeem nodig zijn met minder goede waarborgen voor de privacy van de automobilist.”

RDW

Sinds 1 januari 2014 is de RDW verantwoordelijk voor de centrale registratie van tellerstanden. De huidige tellerstandregistratie is niet geschikt voor rekeningrijden. “De verschillende opties die in beeld komen, worden getoetst op betrouwbaarheid en fraudegevoeligheid, uitvoerbaarheid, privacybestendigheid, gebruiksvriendelijkheid en kosteneffectiviteit”, aldus Van Rij.

Klik hier voor de brief van staatssecretaris Van Rij van Financiƫn aan de Tweede Kamer.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief