Regering stuurt nieuwe wet computercriminaliteit naar parlement

Recentelijk heeft de regering een voorstel voor een nieuwe wet computercriminaliteit naar het parlement gezonden. Volgens dit document moet de politie meer mogelijkheden krijgen om apparatuur van verdachten te hacken.

Ook kunnen verdachten, als dit voorstel wordt aangenomen, via detentie gedwongen worden om hun password of sleutel voor encryptie af te geven. Het verhandelen van gestolen informatie gaat strafbaar worden.

Spyware
Als de nieuwe wet door het parlement wordt aangenomen, mogen autoriteiten de computer van een verdachte hacken. Ook mogen ze spyware en andere programma’s op die computer zetten om deze te observeren. Bijvoorbeeld door de aanlagen op het keyboard te monitoren, of conversaties af te luisteren door de microfoon van de computer op afstand aan te zetten. Door deze nieuwe bevoegdheden kan de overheid veel preciezer informatie vergaren van verdachten.

Cloud
Ook de cloud wordt genoemd in het voorstel voor de nieuwe wet: de overheid zou toegang moeten hebben tot informatie die in de cloud is opgeslagen, zonder dat de verdachte in kwestie daarvan op de hoogte is. In Groot-Brittannië is een dergelijke wet al in de praktijk gebracht. Er zijn al mensen in de gevangenis beland, omdat ze weigerden hun password af te geven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief