Amerikaanse burgerrechtenbeweging pleit voor sterkere versleuteling

De FBI en andere overheidsinstanties maken regelmatig kenbaar dat ze graag zouden willen zien dat encryptie van een achterdeurtje wordt voorzien. Op die manier is toegang tot digitaal verkeer dat versleuteld is, toch mogelijk.

Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFB) is dit net zo onwenselijk als het verhinderen dat mensen degelijke sloten kunnen aanschaffen en slotenfabrikanten degelijke sloten kunnen maken.

Onveilige netwerken
De meerderheid van de mensen begrijpt dat dit niet verstandig is, zegt Cindy Cohn van de EFF. Maar bij technologie en internet, is dit voor velen minder begrijpelijk. Politici en de FBI zou wijzer moeten zijn, vindt Cohn: “Het antwoord op onveilige netwerken en digitale technologie├źn moet juist zijn om ze veiliger te maken.”

Betere security
Helaas is dit niet de gebruikelijke gang van zaken, stelt de EFF. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging wil echter dat beleidsmakers hierop anticiperen. “Ervoor zorgen dat ieders deur niet op slot is, is niet het antwoord op misdaad of terrorisme. Dat is juist het ontwikkelen en ondersteunen van betere security”, aldus Cohn.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief