Regering versnelt invoering voorwaarden sleepwet

De regering gaat enkele regels die misbruik van de sleepwet moeten voorkomen, sneller introduceren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hoopt hiermee tegenstanders van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) tegemoet te komen.

Deze condities gaat de regering op kortere termijn sneller vaststellen. Wanneer de nieuwe wet van kracht wordt, kan de commissie direct de activiteiten toetsen van diensten die internationale gegevens uitwisselen.

Partnerlanden
Onderdeel van de Wiv is dat de Nederlandse diensten informatie mogen uitwisselen met soortgelijke diensten in het buitenland. Dit mag echter alleen onder voorwaarden. De landen waar Nederland mee wil samenwerken, de zogenaamde partnerlanden, zullen democratische landen moeten zijn.

Goedkeuring
Tevens dienen zij de mensenrechten te respecteren en consciƫntieus om moeten gaan met de privacy, heeft Ollongren laten weten. Door het besluit van de minister zullen deze partnerlanden op kortere termijn worden getoetst. Toch zal het, alleen met goedkeuring van de minister, mogelijk blijven om ook gegevens te delen met landen die geen vaste partner zijn en niet aan de eerder genoemde condities voldoen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief