VS beëindigt netneutraliteit

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft besloten dat de netneutraliteit wordt afgeschaft. In de toekomst kunnen providers daardoor beslissen wie, wat kan zien op internet. Tevens kunnen ze aan bepaalde diensten en apps voorrang geven.

Deze ingrijpende wijziging werd met drie tegen twee stemmen binnen de FCC aangenomen. De voorstanders van netneutraliteit hadden vooraf aan de stemming van de commissie al laten weten niet akkoord te gaan met de beslissing. Zij stappen naar de rechter.

Eerste- en tweederangs-internet
Onder de voorstanders van netneutraliteit bevinden zich veel Amerikaanse techbedrijven zoals Facebook, Google en Netflix. Als deze neutraliteit niet meer bestaat, kunnen providers meer geld vragen om naar Netflix te kijken. Ook kunnen bepaalde websites langzamer geladen worden. De vrees bestaat nu dat er een eerste- en tweederangs-internet gaat ontstaan.

EU
De nieuwe Amerikaanse regelgeving zal volgens D66’er Europarlementariër Marietje Schaake geen navolging vinden in de EU. “De situatie in Amerika is anders dan in Europa. Dat komt doordat veel telecomproviders daar ook in het bezit zijn van content en er dus belang bij hebben om hun eigen video’s voorrang te geven.” Toch maakt zij een voorbehoud: “Tegelijkertijd, als het plan in de VS een succes blijkt te zijn voor grote bedrijven zou het kunnen zijn dat ze opnieuw in de EU gaan lobbyen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief