Rotterdam onvoldoende beschermd tegen hackers

Bruggen en verkeerslichten in Rotterdam zijn niet veilig voor hackers. Ze kunnen op afstand door hen worden bediend. Dat staat in een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer. De gemeente van de havenstad liet in 2016 een audit uitvoeren naar aanleiding van een groot datalek.

De conclusies van de rekenkamer zijn ernstig: er werden 700 technische tekortkomingen in systemen en applicaties gevonden. Al deze kwetsbaarheden kunnen gevolgen hebben voor burgers, ambtsdragers en de publieke dienstverlening.

Auditrapport
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft verhinderd dat de Rekenkamer een gecensureerde versie van het auditrapport voor iedereen toegankelijk heeft gemaakt. De Volkskrant beschikt echter al over het rapport en heeft bekendgemaakt dat de IT-systemen van Rotterdam veel gebreken vertonen.

Burgemeester Aboutaleb
“Door toegang te hebben tot informatiesystemen kunnen bijvoorbeeld bruggen en verkeerslichten op afstand bediend worden en het verkeer worden lamgelegd,” is te lezen in het rapport van de Rekenkamer. “Dat kan vandalisme zijn, maar ook met het doel van ontwrichting worden gedaan.” Zelfs burgemeester Ahmed Aboutaleb zou risico lopen, omdat hackers zich toegang tot zijn agenda kunnen verschaffen. Tevens zouden harde schijven niet geëncrypt worden en zou er nog gebruik worden gemaakt van verouderde software.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief