Rusland beboet techbedrijven vanwege dataopslag in buitenland

Een Russische rechtbank heeft recentelijk WhatsApp, Snapchat, Tinder en nog een aantal andere bedrijven geldboetes opgelegd. Persbureau Reuters heeft dit bekendgemaakt.

Waarschuwingen genegeerd

WhatsApp kreeg de hoogste boete: 18 miljoen Russische roebel (bijna 280.000 euro). Het bedrijf zou waarschuwingen genegeerd hebben. Match Group, het moederbedrijf van Tinder, moet 2 miljoen roebel (32.000 euro) betalen. Snap en Hotel.com krijgen elk een boete van omgerekend 16.000 euro en Spotify dient 8.000 euro te betalen.

Roskomnadzor

Sinds 2015 is het verplicht om gegevens van Russische gebruikers in het land zelf op te slaan. Volgens telecomtoezichthouder Roskomnadzor hebben de beboete bedrijven niet op tijd bewezen dat ze gegevens van Russische gebruikers in het land zelf bewaren. De wet is volgens Rusland noodzakelijk om te voorkomen dat buitenlandse inlichtingendiensten toegang zouden kunnen krijgen tot persoonsgegevens.

Invasie Oekraïne

Sinds de Russische invasie van Oekraïne is de relatie tussen westerse techbedrijven en Rusland verder verslechterd. Het land heeft de toegang tot Facebook en Instagram beperkt. Moederbedrijf Meta zou volgens de Russen extremistische activiteiten uitoefenen. Meta-chatdienst WhatsApp is nog gewoon te gebruiken in het land. Spotify heeft enkele maanden geleden zijn Russische activiteiten volledig opgeschort.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief