Rusland verantwoordelijk voor meerderheid hackaanvallen

Volgens Microsoft was Rusland het afgelopen jaar verantwoordelijk voor 58 procent van de door staten gesteunde hackaanvallen. Slachtoffers waren vooral Amerikaanse overheidsinstellingen en denktanks.

Het betreft cyberaanvallen die tussen juli 2020 en juli 2021 zijn uitgevoerd. Na de VS werden Oekra├»ne, Groot-Brittanni├ź en niet nader genoemde Europese NAVO-lidstaten het vaakst aangevallen.

Amerikaanse kernwapenarsenaal

In 2020 werd via softwareleverancier SolarWinds een hackaanval uitgevoerd. Microsoft en een aantal Amerikaanse overheidsinstanties werden hierdoor getroffen, waaronder het agentschap dat het Amerikaanse kernwapenarsenaal beheert. Rusland zou hier verantwoordelijk voor zijn. Die aanval was dermate effectief, dat het totale percentage geslaagde aanvalspogingen van Russische hackers 32 procent bedraagt. In 2019 slaagden Russische hackers in 21 procent van de gevallen erin IT-systemen binnen te dringen.

Nationale veiligheid

China was volgens Microsoft het afgelopen jaar verantwoordelijk voor minder dan 10 procent van het totale aantal cyberaanvallen. Hackers die voor de Chinese overheid werken, waren echter aanzienlijk succesvoller: 44 procent van hun pogingen waren succesvol. Bij door een staat gesteunde hack zijn de aanvallers vooral uit op het verzamelen van inlichtingen die betrekking hebben op de nationale veiligheid. Ook in de VS voeren hackers in opdracht van de overheid aanvallen uit. Volgens internationale persbureaus behoren zij tot de meest bekwame cyberinbrekers. Het rapport van het Amerikaanse Microsoft gaat verder niet in op deze aanvallen.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief