40 procent Nederlanders vindt nieuw wachtwoord maken lastig

Circa 50 procent van alle Nederlanders vindt een uniek wachtwoord voor al hun accounts en apparaten te veel gedoe. Iets minder dan 40 procent geeft aan beveiligingsinstructies ingewikkeld te vinden. Ongeveer 20 procent vindt het maken van een back-up te tijdrovend.

Dat blijkt uit recent onderzoek van I&O Research in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Wachtwoord

Slechts een derde van de ondervraagden verandert regelmatig wachtwoorden. 32 procent gaf aan het standaard wifi-wachtwoord van hun modem te wijzigen in een nieuw wachtwoord. Ongeveer een kwart heeft een wachtwoordmanager geïnstalleerd. 40 procent zegt het lastig te vinden om nieuwe wachtwoorden te maken.

Phishingmail

Veel Nederlanders, zo’n 80 procent, ontvingen de afgelopen twaalf maanden een of meerdere phishingmails. Bij 66 procent was dit thuis, veertien procent kreeg op het werk een phishingbericht toegestuurd. 20 procent van de ondervraagden gaf aan benaderd te zijn voor WhatsAppfraude.

Online veiligheid

Antivirussoftware is het meest ingezet om de online veiligheid te verbeteren: 67 procent van de ondervraagden gebruikt dit. Als tweede middel wordt het installeren van beveiligingsupdates genoemd: 66 procent van de ondervraagden doet dit regelmatig.

Klik hier voor het Cybersecurity onderzoek Veilig Online 2021.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief