‘Satan’: Ransomware as a Service

Op ondergrondse marktplaatsen op internet kan iedereen vrij gemakkelijk ransomware downloaden. Cybercriminelen die niet in staat zijn om zelf gijzelsoftware te maken, kunnen via de Tor-browser naar een website gaan waar ze op maat gemaakte ransomware kunnen verkrijgen.

De koper kan zelf ook aangeven hoeveel losgeld het gijzelprogramma moet vragen. De veelzeggende naam van dit Virus as a Service luidt ‘Satan’ met .stn als extensie. De website PCRisk heeft hier onlangs over gepubliceerd.

Multiplier
De ransomware kan ook met een multiplier worden aangeschaft. Als degenen die uiteindelijk met deze gijzelsoftware worden besmet niet op tijd betalen, wordt het losgeld verhoogd. De buit wordt verdeeld tussen de beheerders van de Satan-ransomware (30% per infectie) en de afnemer ervan (70% per infectie).

Losgeld
Satan werkt zoals de meeste ransomware. Zodra deze een systeem is binnengedrongen, worden bestanden geëncrypt als .stn-file. De slachtoffers krijgen een melding dat ze het gevraagde losgeld via een Tor-website kunnen voldoen. Tot nu toe is er geen manier bekend om data die met Satan zijn gegijzeld, kosteloos te ontsleutelen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief