Van der Steur: Aangiftebereidheid cybercrime laag

Minister van der Steur van Veiligheid is bezorgd over het feit dat weinig mensen aangifte doen van cybercrime. Hij zei dit afgelopen vrijdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van Oosenbrug die voor de PvdA in het parlement zit.

Oosenbrug: “Ik krijg ongelooflijk veel vragen binnen van mensen die gehackt zijn, vervolgens aangifte doen bij de politie en niet geholpen worden. Wat doen wij daarmee? Iedereen snapt inmiddels wel hoe het zit met het hacken als je computer gehackt is. Het gaat om de volgende stap. Wat gaat de politie ermee doen?”

150 extra mensen
“We zien de laatste jaren dat het aantal aangiften op het gebied van cybercrime daalt, terwijl wij eigenlijk verwachten dat de cybercrime is toegenomen. Daar zit echt een punt van zorg,” reageerde Van der Steur. “Dat is precies de reden waarom de korpschef heeft aangekondigd dat hij 150 mensen extra vrijmaakt om hiertegen op te treden. Ook de korpschef ziet dat dit nodig en nuttig is.”

Doe vooral aangifte
Volgens de minister is het grootste probleem dat mensen niet bereid zijn om aangifte te doen: “Heel veel mensen schijnen het vooral stom van zichzelf te vinden. Ik doe hierbij dus de volgende oproep: ook al vindt u het misschien stom van uzelf, doet u wel vooral aangifte. Dat helpt ons om onze inspanningen in de juiste richting te ontwikkelen.”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief