SIDN: “Criminelen installeren ook op phishingsites een groen slotje”

Een groen slotje in de adresbalk van de browser betekent nog niet dat een website betrouwbaar is. Volgens de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zijn veel internetgebruikers zich hier niet van bewust.

Het groene slot-icoon geeft alleen aan dat de gebruiker de website via een beveiligde verbinding bezoekt. Tevens kan het worden gebruikt om de identiteit van de website vast te stellen.

Verwarrend

Het gebruik van een HTTPS-verbinding – waar het groene slotje voor staat – zegt echter niets over de veiligheid of betrouwbaarheid van de website zelf. “Criminelen installeren ook op phishingsites een groen slotje om het vertrouwen van de klant te winnen. Het slotje alleen zegt dus eigenlijk niks. Heel verwarrend voor de consument,” zegt de SIDN in een toelichting.

Banken

“Het slotje is altijd een beetje tricky advies geweest omdat het eigenlijk niet zoveel zegt over met wie je aan het communiceren bent,” zegt Michel van Eeten, hoogleraar internetveiligheid bij de TU Delft. “De banken hebben zoveel nadruk op dat slotje gelegd waardoor mensen nu denken dat als ze het slotje zien dat het veilig is. Dat is niet zo. Elke crimineel heeft tegenwoordig ook een slotje. Dit hebben we zoveel nadruk gegeven dat mensen nu eigenlijk verkeerd getraind zijn.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief