SIDN: Veel nep-websites misbruiken merknamen

Bekende Nederlandse merken hebben vaak een fake-website waarvan de domeinnaam erg veel overeenkomsten vertoont met de echte website van het merk. De fake-website is een phishingsite. Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft hier onlangs onderzoek naar gedaan.

De stichting vond 675 phishingsites waarvan de domeinnaam bijna identiek is aan die van een van de 50 grootste Nederlandse merken. Vooral in de financiƫle sector, bijvoorbeeld bij banken, financiƫle dienstverleners en verzekeraars, komt dit probleem veel voor.

Inloggen

Voor elk financieel bedrijf dat behoort tot de top 50 van de grootste Nederlandse merken, blijken er 18 phishingsites in omloop te zijn. Deze malafide websites proberen op deze manier nietsvermoedende internetgebruikers in te laten loggen om zo hun inlognaam, wachtwoord of creditcardnummer in handen te krijgen.

Domeinnaambewakingsservice
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) beheert sinds 1996 alle domeinnamen die eindigen op .nl. De stichting doet ook aan kennisdeling: over domeinen, domeinnamen en andere onderwerpen die met internet te maken hebben. Om internetcriminaliteit binnen de .nl-zone te bestrijden, heeft de stichting onder andere de Domeinnaambewakingsservice (DBS) ontwikkeld.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief