No More Ransom-website van politie en Europol

De Nederlandse politie en Europol hebben samen met een aantal bedrijven een website gemaakt om mensen te helpen waarvan de computer is geïnfecteerd met ransomware. Criminelen verspreiden deze virussen die computerbestanden ontoegankelijk maken en vragen vervolgens aan de slachtoffers losgeld voor de ontsleuteling van deze bestanden.

De website met de naam No More Ransom biedt onder meer softwareprogramma’s waarmee gebruikers weer toegang kunnen krijgen tot hun gegijzelde bestanden, zonder het gevraagde losgeld te betalen.

Betaal niet!
De software werkt echter alleen voor ransomware waarvan de politie de encryptiesleutels heeft weten te bemachtigen. Dat zijn onder andere de virussen Shade, TeslaCrypt en CoinVault. Niet alle ransomware is dus te bestrijden. Europol adviseert de gebruikers goed op te blijven letten als ze op internet actief zijn. “En het belangrijkste advies: betaal niet!”, aldus Steven Wilson van de politie.

Heel veel back-ups

De software om bestanden weer toegankelijk te maken, is gemaakt in samenwerking met chipfabrikant Intel en beveiligingsbedrijf Kaspersky. “Van oorsprong richt de politie zich vooral op onderzoeken, maar voor de strijd tegen cybercrime is meer samenwerking nodig,” zegt Wilbert Paulissen van de nationale recherche. De website is een aanvulling op de bestaande aanpak van de politie. “Maar we moeten toegeven, het is lastig te bestrijden,” stelt Wilbert Paulissen van de Nationale Politie. “Het beste advies dat we kunnen geven is: betaal niet, en maak back-ups. Heel veel back-ups.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief