Slimme deurbel is te hacken

Het Internet of Things kan handig zijn maar dat de beveiliging ervan nog niet altijd op orde is, blijkt uit dit voorbeeld. De slimme deurbel met de naam The Ring, kan het wifi-wachtwoord lekken.

The Ring is een deurbel met een camera. Zowel de bel als de camera zijn verbonden met internet. Als er wordt aangebeld, ontvangt de bewoner een bericht op zijn telefoon.

Smart-deurbel
Via de camera zie je wie er voor de buitendeur staat en met de speaker kun je vanaf afstand spreken met degene die heeft aangebeld. (Ook als er niemand thuis is dus.) Nadeel is alleen dat de deurbel erg kwetsbaar is. Beveiligingsonderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om het wifi-wachtwoord van deze smart-deurbel te ontvreemden.

Wifi-wachtwoord
Wat hadden ze daarvoor nodig? In de eerste plaats fysieke toegang tot de deurbel want de bel moet opengemaakt worden (slechts een kwestie van twee schroeven losdraaien). Daarna dient te bel op een smartphone aangesloten te worden: dat kan met één knop. Vanaf dat moment kan een kwaadwillende het wifi-wachtwoord stelen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief