Slimme meter maakt massasurveillance mogelijk

Een netwerk van slimme meters is in te zetten om massaal toezicht te houden op burgers. Tevens maken slimme meters het mogelijk om personen in hun dagelijks leven te volgen en te profileren.

De IT-beleidseenheid van de European Data Protection Supervisor (EDPS) heeft hier recentelijk voor gewaarschuwd.

Intervalperiode

Een slimme meter meet het energieverbruik over een bepaalde periode. De Europese Commissie adviseerde in 2012 om intervallen van minder dan vijftien minuten te hanteren, zodat de informatie gebruik kan worden voor energiebesparing. Met deze intervalperiode is echter ook te achterhalen wanneer bewoners op vakantie zijn. Bij intervalperiodes korter dan vijftien minuten is zelfs te achterhalen welke apparatuur mensen in hun woning gebruiken.

Tweewegcommunicatie

Een netwerk van slimme meters met tweewegcommunicatie zou bovendien ingezet kunnen worden voor een infrastructuur voor massasurveillance. Dit zou al mogelijk zijn met een eenvoudige firmware-update, waarbij de meet- en verzendperiodes worden verkort. De EDPS raadt gebruikers aan om zelf langere meettijden te selecteren. Ander adviezen zijn om bepaalde features van een slimme meter aan of uit te zetten, en om privacy-enhancing technologies (PETs) te gebruiken.

Klik hier voor het bericht van de Europese privacytoezichthouder EDPS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief