Amsterdamse politie ten onrechte toegang tot milieucamera’s

De politie in Amsterdam heeft gemeentecamera’s bij milieuzones ook gebruikt om te controleren of criminelen de stad binnenkwamen.

Dagblad Trouw publiceerde dit gisteren op basis van adviezen van de gemeentelijke privacycommissie en adviesbureau PBLQ aan het stadsbestuur.

Nummerbordherkenning

De privacycommissie stelt dat de politie onrechtmatig gebruikmaakt van de camera’s. Voorwaarde voor de inzet ervan is onder andere een onderzoek naar de gevolgen voor de privacy van verkeersgebruikers, alsook het opstellen van een gebruiksplan voor de apparatuur. Het betreft 53 camera’s met nummerbordherkenning, die de gemeente sinds 2009 aanwendt voor de handhaving bij milieuzones.

Privacymaatregelen

De politie zou sinds 2013 toegang hebben gehad tot de opnames van deze camera’s, om te zoeken naar kentekens van gezochte criminelen of gestolen voertuigen. De beveiligingsoperatie voor de troonsbestijging van Willem-Alexander gaf de doorslag om de politie toegang te geven tot de milieuzonecamera’s. Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de samenwerking met de politie alleen continueren als er binnen drie maanden privacymaatregelen worden getroffen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief