Snowden: FBI kan iPhone makkelijk zelf hacken

Volgens Edward Snowden kan de FBI zelf makkelijk een iPhone van een terrorist hacken; de hulp van Apple is volstrekt overbodig.

“De FBI zegt dat Apple de exclusieve technische mogelijkheden heeft om de telefoon te ontgrendelen,” stelt Snowden tijdens een bijeenkomst van de burgerrechtenbeweging Common Cause die een grotere betrokkenheid van burgers bij de overheid nastreeft. “Met alle respect, dat is de grootste onzin,” aldus Snowden.

Opmerkelijke uitspraak
Dat is een opmerkelijke uitspraak. In de zaak tussen Apple en de FBI over een versleutelde iPhone van een terrorist, wil de FBI dat Apple meewerkt aan de ontgrendeling van de iPhone. De FBI wil daarmee toegang krijgen tot informatie op deze smartphone. Dit verzoek van de FBI houdt de gemoederen in de techwereld, en daarbuiten, al tijden bezig. Apple denkt dat de veiligheid en privacy van alle gebruikers vroeg of laat ondermijnd wordt als het bedrijf toegeeft aan de wensen van de FBI.

Consensus tegen FBI
“De wereldwijde technologische consensus is tegen de FBI,” tweette Snowden. Volgens de klokkenluider zijn er talloze mogelijkheden voor de FBI om een iPhone binnen te dringen zonder medewerking van Apple. Snowden verwijst naar een blog van ACLU, een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie, die beschrijft hoe de FBI de iPhone zelf had kunnen hacken. “En dit is maar één voorbeeld,” zegt Snowden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief