Whatsappen over patiënten verboden

Patiëntengegevens delen via WhatsApp is voortaan taboe. Dat is het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens. Onderzoek onder het KNMG Artsenpanel toonde aan dat WhatsApp door artsen wordt gebruikt voor het uitwisselen van onder meer foto’s en medisch advies.

Artsenkoepel KNMG vindt dat artsen WhatsApp mogen inzetten voor hun werk, mits de gedeelde informatie geanonimiseerd is. Verder wordt artsen aangeraden om foto’s en berichten die ze over patiënten ontvangen meteen te verwijderen.

Beveiligde e-mail
De KNMG verwoordt het advies als volgt: “alleen gebruiken als gegevens echt niet tot een patiënt herleidbaar zijn. In andere gevallen is het veiliger om andere communicatiemiddelen te gebruiken zoals beveiligde e-mail. Daarvoor zijn systemen beschikbaar zoals ZorgMail van Enovation, Secure Mail van KPN, Medi-Send en Voltage SecureMail van Software Connection en Voltage Security.”

MDLinking

Tegen het televisieprogramma EenVandaag heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gezegd dat WhatsApp niet voldoet aan de norm om zulke, gevoelige gegevens te delen. Dokters zullen dus op zoek moeten gaan naar een andere manier om te communiceren. Mogelijk wordt MDLinking dat: een beveiligde instantmessagingtool waarmee uitsluitend artsen kunnen communiceren. Dit wereldwijde platform bevindt zich nu nog in de testfase.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief