Spoofing met Nederlandse 06-nummers

De politie waarschuwt voor criminelen die Nederlandse 06-nummers spoofen om burgers op te lichten. De criminelen doen zich voor als een instantie of bedrijf.

Daarbij kan het gaan om de Belastingdienst, het ministerie van Justitie en Veiligheid of de Hoge Raad. Er zijn ook oplichters die zich uitgeven voor een medewerker van een buitenlands bedrijf zoals Amazon.

Burgerservicenummer

Bij spoofing zien de slachtoffers op hun telefoon een ander nummer dan waarvan wordt gebeld. Deze nummers zijn vermoedelijk bemachtigd bij eerdere oplichtingspraktijken. “Zo proberen ze informatie over je persoonsgegevens of geld los te krijgen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat er nog een betaling openstaat, je een app moet downloaden of dat er een zaak tegen je is aangespannen en je je burgerservicenummer (BSN) moet geven”, aldus Yoanne Spoormans van de politie.

Corona

De politie krijgt ook vaker meldingen over oplichting door nepagenten. Politiechefs Gerda van Leeuwen, Frank Paauw en Martin Sitalsing spraken afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof over de digitale criminaliteit. Deze is in het afgelopen anderhalf jaar toegenomen met veertig tot vijftig procent. Daarbij refereerden ze onder meer aan de ransomware-aanvallen van de afgelopen maanden. Volgens korpschef Henk van Essen heeft de coronaperiode laten zien dat criminelen zich snel aanpassen en makkelijk overschakelen op cybercrime. Ook oplichting via WhatsApp en online handel vindt veel plaats, aldus de korpschef.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief