Wetsvoorstel: verbod op neprecensies

De demissionaire regering wil het plaatsen of laten plaatsen van neprecensies op het internet aan banden leggen. Hiervoor is afgelopen woensdagavond een wetsvoorstel ingediend.

Het wetsvoorstel met de naam ‘modernisering consumentenbescherming’ is gebaseerd op Europese regels. Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat heeft het voorstel mede namens minister Sander Dekker van Rechtsbescherming naar de Tweede Kamer verzonden.

Echtheid controleren

Als het voorstel wordt aangenomen, wordt het verbod in mei 2022 van kracht. De nieuwe regels schrijven voor dat bedrijven geen fake-recensies meer mogen plaatsen of laten plaatsen. Verder zal het niet meer geoorloofd zijn om negatieve recensies te verwijderen en positieve recensies te laten staan. Bedrijven dienen ook de echtheid van reviews te controleren.

Boete

Volgens het kabinet zijn de regels noodzakelijk om consumenten beter te beschermen als ze online aankopen doen. Fake reviews zorgen al jaren voor problemen op internet. “Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument”, stelt minister Blok. Als webwinkels de regels overtreden, riskeren zij een boeven van minimaal 4 procent van de totale omzet van hun bedrijf. Dit uiteraard op voorwaarde dat het voorstel wordt aangenomen.

Klik hier voor het wetsvoorstel.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief