Stad in Florida betaalt 490.000 dollar losgeld na ransomware-infectie

Het stadje Lake City in Florida heeft 490.000 dollar aan losgeld betaald, nadat het getroffen was door ransomware.

Eerder besloot de stad Riviera Beach in Florida eveneens het losgeld te betalen, nadat criminelen hun bestanden met cryptoware ontoegankelijk hadden gemaakt. De hoogte van het losgeld bedroeg in dit geval 600.000 dollar.

Decryptiesleutel

Op 10 juni vond de infectie in Lake City plaats. Allerlei systemen werkten niet meer, waaronder e-mail. De stadsambtenaren schakelden over op papieren bonnen voor de betalingen van water en energie. Pogingen om de netwerken weer operationeel te krijgen, slaagden niet. Het IT-personeel en een leverancier concludeerden dat er uiteindelijk maar één optie was: het geld te betalen aan de criminelen. Het losgeld is inmiddels voldaan en de stad heeft een decryptiesleutel ontvangen. Enkele systemen zijn hersteld, maar het is nog niet duidelijk wanneer alle systemen weer operationeel zijn.

Extra trainen

Hoe de aanvallers binnen wisten te dringen in de systemen van de stad, is vooralsnog niet bekend. Lake City heeft aangekondigd meerdere maatregelen te nemen om dergelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. Een van de maatregelen is het extra trainen van medewerkers, aldus de Floridiaanse krant The Gainesville Sun.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief