Criminelen ontvreemden 24 miljoen euro aan bitcoin via typosquatting

Door de website van een bekende cryptobeurs na te maken, zijn cybercriminelen erin geslaagd om 24 miljoen euro aan bitcoin buit te maken. Duizenden mensen zijn hierbij het slachtoffer geworden.

Europol heeft dit onlangs bekendgemaakt. Na een onderzoek, dat 14 maanden in beslag nam, zijn zes personen gearresteerd.

Typosquatting

De verdachten zijn twee mannen van 21 en 26 jaar. Ze zijn in Rotterdam aangehouden op verdenking van witwassen. In Amsterdam is een 19-jarige vrouw voor dezelfde reden gearresteerd. De andere verdachten zijn aangehouden in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Europol registreerden de cybercriminelen een domeinnaam die veel gelijkenis vertoonde met de niet nader genoemde cryptobeurs. Deze aanvalsmethode staat bekend onder de naam typosquatting.

Fake-website

Op de fake-website voerden de niets vermoedende slachtoffers hun gebruikersnaam en wachtwoord in. Op deze manier kregen de criminelen hun inloggegevens in handen. Op dit moment denkt Europol dat er minstens 4.000 mensen in twaalf landen slachtoffer zijn geworden. Het aantal gedupeerden groeit echter nog steeds, aldus de opsporingsdienst.

Klik hier voor het bericht van Europol over deze diefstal.

Klik hier voor het bericht van de politie over deze diefstal.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief