Steeds meer hackerssoftware te koop

Software om cybercriminaliteit te plegen, wordt steeds gemakkelijker verkrijgbaar. Ook het gebruik van deze software wordt eenvoudiger.

“Cybercriminaliteit is een stuk laagdrempeliger geworden. Je moet wel enige kennis hebben van computers, maar het is niet zo ingewikkeld als voorheen,” aldus Thomas Aling van de Landelijke Eenheid waar (inter)nationale specialistische politiediensten zijn ondergebracht. “Criminelen bieden met name pakketten aan voor phishing. Daar valt eenvoudig veel geld mee te verdienen en dat is aantrekkelijk voor de kleine criminaliteit,”

DDos
Software voor DDoS-aanvallen die eenvoudig in het gebruik is, komt minder voor. Aling: “Die techniek is ingewikkelder (…) Daarvoor moet je iets meer in huis hebben om het te kunnen gebruiken.”

Ransomware
Hackerssoftware is onder meer verkrijgbaar via internet. Hij wordt aangeboden op het gedeelte van internet dat zoekmachines niet indexeren. Er is ook een speciale browser voor nodig. Beveiligingsbedrijf Trend Micro maakte onlangs bekend dat het aantal slachtoffers van ransomware in het eerste kwartaal van dit jaar vijf keer zo hoog is als in dezelfde periode in 2015.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief