Steeds vaker aankoopfraude via webshops met buitenlandse banken

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie verwacht dit jaar 1.338 webshops te onderzoeken. Daarvan zijn er naar schatting 1.026 malafide. Teamleider Gijs van der Linden van het meldpunt heeft dit recentelijk gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

Nooit geleverd

Het betreft websites die zich vooral richten op aankoopfraude. Mensen die er iets bestellen, krijgen het nooit geleverd. “De webshop simpelwerkt.nl, die wit- en bruingoed verkocht, incasseerde in een kleine week tijd 100.000 euro. Dat is geen kleine criminaliteit meer”, aldus Van der Linden. De site is inmiddels offline gehaald. Met koopjesdag Black Friday en de feestdagen in december is de verwachting dat er meer frauduleuze websites zullen verschijnen. “Mensen worden verleid met populaire producten en net iets te goedkope prijzen.”

Buitenlandse banken

Het buitgemaakte bedrag belandt vaak via buitenlandse betaaldiensten als iDEAL bij buitenlandse banken. Ook creditcards worden hiervoor gebruikt. Van de Linden noemt in het AD onder meer de online banken Openbank uit Spanje, het Britse Revolut en Solaris en N26 uit Duitsland. “Het is voor ons lastig om die geldstroom te volgen in het buitenland. Daar is een rechtshulpverzoek voor nodig en daar gaat echt heel veel tijd overheen”, stelt Van der Linden.

Klik hier voor het bericht van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief