Stichting BREIN gaat uploaders aanpakken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) staat stichting BREIN toe om gebruikers aan te pakken, die via torrent-sites films en series delen. BREIN die intellectuele eigendomsfraude wil tegengaan, zegt meteen te beginnen met het verwerken van gegevens van uploaders.

BREIN had hiervoor een vergunning aangevraagd. De Autoriteit Persoonsgegevens had al eerder laten weten hier positief tegenover te staan. BREIN kan dus ip-adressen en gebruikersnamen van uploaders op gaan slaan. Op die manier wil de stichting erachter komen wie films of series deelt met anderen.

Internetproviders
De stichting zal die gegevens wel moeten koppelen aan een persoon en daarvoor zal Brein de hulp van internetproviders nodig hebben. Die staan daar niet welwillend tegenover, zodat hier mogelijk een rechtszaak over gevoerd zal worden.

Beoordelingscriteria
Tim Kuik, directeur van BREIN laat in het midden wie hij allemaal aan wil pakken: “Dit kunnen frequente uploaders zijn, maar ook uploaders die minder vaak voorkomen maar wel steeds met een recent product.” Rosalie Heijna van advocatenkantoor SOLV zegt hierover: “Maar BREIN laat in de beoordelingscriteria in het midden wanneer je daaronder valt. Waardoor de organisatie in principe de ruimte heeft om ook kleinere uploaders aan te pakken als de grote jongens zijn gepakt.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief