Studentensportscholen Leiden en Amsterdam overtreden AVG

De universitaire sportscholen USC Amsterdam (Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam) en USC Leiden (Universiteit Leiden) overtreden de privacywetgeving.

Studenten die er willen sporten kunnen alleen toegang krijgen via een vingerscansysteem. Dat is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Alternatief

Een toegangssysteem op basis van vingerscans is niet verboden, mits gebruikers ook een alternatief geboden wordt en zij daar actief op gewezen worden. De sportlocaties van het USC Amsterdam en het USC Leiden verzuimen dit echter. NU.nl heeft dit recentelijk gepubliceerd op basis van eigen onderzoek onder twintig studentensportlocaties in zestien studentensteden.

Autoriteit Persoonsgegevens

Een woordvoerder van de Universiteit Leiden heeft inmiddels laten weten dat het USC Leiden zijn beleid gaat veranderen. Op een “zo kort mogelijke termijn” kunnen studenten ook zonder vingerafdruk de faciliteit betreden. Het USC Amsterdam stelt dat de sporters ook een papieren toegangsbewijs kunnen krijgen. Uit de steekproef van NU.nl komt echter naar voren dat het studentensportcentrum van Amsterdam zijn klanten daar niet actief over informeert. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft meegedeeld niet op specifieke gevallen in te gaan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief