Swift: inbraak bij Centrale bank Bangladesh geen uitzondering

De internationale betaaloperator Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) heeft een verklaring uitgegeven naar aanleiding van de cyberinbraak bij de Centrale bank van Bangladesh. Bij deze hack wisten criminelen 81 miljoen dollar buit te maken. Het zou niet om een geïsoleerd incident gaan: meer banken zouden slachtoffer zijn van dergelijke praktijken.

In een intern bericht van de betaaloperator staat volgens persbureau Reuters: “Swift is bekend met een aantal recente cyberincidenten waarbij kwaadwillende insiders of externe aanvallers erin zijn geslaagd Swift-berichten te versturen via de ‘back-offices’, pc’s of werkstations van banken die via hun lokale interface met het Swift-netwerk verbonden zijn.”.

Malware
Afgelopen maandag maakte beveiligingsbedrijf BAE Systems bekend dat de cybercriminelen bij de overval op de Centrale Bank van Bangladesh malware hadden ingezet om tekenen van illegale transacties in de lokale databases van banken te verhullen.

Update
De malware heeft geen gevolgen voor het Swift-netwerk of de centrale berichtendiensten van de internationale betaaloperator. Swift heeft een update gepubliceerd om de betreffende malware te bestrijden, maar benadrukt tevens dat banken vooral zelf moeten zorgen voor een goede security.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief