Kerncentrale in Beieren geïnfecteerd met Conficker en Ramnit

De kerncentrale in het Beierse Gundremmingen is besmet met de computerwormen Conficker en Ramnit. Een woordvoerder van de kerncentrale heeft dit meegedeeld aan de Duitse krant Zeit Online.

In de Duitse kerncentrale zijn 18 usb-sticks gevonden die met een van de wormen zijn geïnfecteerd. Als gevolg daarvan raakten ook IT-systemen van de centrale geïnfecteerd. Hoe dat kon gebeuren, is vooralsnog niet bekend.

Geen internetconnectie
Er zou geen gevaar voor medewerkers van het bedrijf of omwonenden zijn geweest, omdat alle gevoelige onderdelen van de centrale op zichzelf staan en geen connectie met internet hebben, aldus de woordvoerder.

Windows
Conficker bestaat sinds 2008. De worm verspreidt zich via een lek in de Windows Server-service, gedeelde netwerkmappen en de Autorun-functie. Microsoft heeft hier indertijd een update voor uitgegeven. De worm Ramnit dateert uit 2010 en ontvreemdt wachtwoorden en gegevens voor internetbankieren. Deze worm is tevens in staat om .exe-, .dll- en .html-bestanden op harddisks en opslagapparaten te besmetten. Eenmaal geactiveerd, zet de Ramnit vanzelf Windows-beveiligingsmaatregelen en virusscanners uit.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief