SWIFT waarschuwt banken opnieuw voor hacks

Volgens SWIFT, de internationale coöperatieve organisatie voor internationale banktransacties, hebben de afgelopen maanden weer hackaanvallen op banken plaatsgevonden. In een aantal gevallen is daarbij daadwerkelijk geld ontvreemd. Om hoeveel gevallen het gaat en hoeveel geld daarbij is gestolen, heeft SWIFT niet bekendgemaakt.

Nieuwsdienst Reuters beschikt over de brief die SWIFT naar aangesloten banken heeft verzonden. In de brief worden banken aangespoord om hun beveiliging te updaten.

Blijvend en complex gevaar
“De bankomgeving van klanten is binnengedrongen, waarna er pogingen zijn gedaan om frauduleuze betaalinstructies te verzenden,” staat in de brief van SWIFT. “Het gevaar is blijvend, past zich aan en zit complex in elkaar.”

Beveiligingsplan

De lokale netwerken van banken waarvan geld is gestolen, zouden kwetsbaarheden bevatten waardoor criminelen zich toegang konden verschaffen. Daarbij werden verschillende methodes gebruikt. Vervolgens werd met behulp van het SWIFT-systeem geld gestolen. Begin dit jaar werd in Bangladesh ook al een bank gehackt. Er werd toen 81 miljoen euro ontvreemd. Sindsdien waarschuwt SWIFT voor nieuwe aanvallen. In mei maakte de CEO van SWIFT, Gottfried Leibbrandt, een vijfdelig beveiligingsplan voor banken bekend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief