Taskforce om Amsterdam digitaal veilig te maken

Amsterdam wil digitaal de meest veilige stad worden. Om dat doel te verwezenlijken, wordt er een taskforce Digitale Veiligheid ingezet. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft dit bekendgemaakt.

De gemeente Amsterdam vindt cybercrime een probleem voor de stad. Het kan inwoners, bedrijven en overheid op allerlei vlakken raken.

Digitaal Veiligheidsbeeld Amsterdam

“Amsterdam doet het goed in vergelijking met veel andere steden in binnen- en buitenland. Maar snelle digitale ontwikkelingen dwingen ons om constant alert te zijn. Een stad die open staat voor nieuwe technologie, moet ook een stevig antwoord hebben op cybercriminaliteit en onvoorziene uitval,” aldus Burgemeester Halsema. Om de dreiging in kaart te brengen, is er een Digitaal Veiligheidsbeeld Amsterdam geconstrueerd.

Taskforce

In dit veiligheidsbeeld komen verschillende scenario‚Äôs aan bod. De gemeente houdt bijvoorbeeld rekening met een verstoring van systemen door een ransomware-infectie en diefstal van gegevens door cybercriminelen. Anderzijds zijn er ook risico’s voor burgers: onder meer door de opkomst van onveilige Internet of Things-apparaten en cyberpesten. Een andere dreiging die de gemeente noemt, is fake-nieuws. De nieuwe taskforce gaat samenwerken met de politie, het Openbaar Ministerie en maatschappelijke organisaties.

Klik hier voor het Digitaal Veiligheidsbeeld Amsterdam 2019.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief