Douane VS mag laptops niet meer doorzoeken zonder verdenking

De Amerikaanse douane mag laptops, smartphones en andere elektronische apparaten van reizigers niet meer doorzoeken. Alleen wanneer er een vermoeden van een misdrijf is, is dit toegestaan. Een Amerikaanse federale rechtbank in Boston heeft dit afgelopen dinsdag bepaald.

De doorzoekingen zijn volgens de rechter niet conform het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet dat burgers beschermt tegen willekeurige doorzoekingen door de overheid. De rechtszaak was aangespannen door de Electronic Frontier Foundation (EFF) en de American Civil Liberties Union (ACLU).

Immigratie- en douanewetgeving

Een aantal jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof een uitzondering te maken voor douanecontroles, als dit verband houdt met de immigratie- en douanewetgeving. In de praktijk bleken douanebeambten echter ook naar andere, algemene opsporingszaken te zoeken. Voorbeelden hiervan zijn potentieel bewijs van illegale activiteiten die losstaan van de immigratie- en douanewetgeving. Dat kwam naar voren in documenten van de Amerikaanse douane, die de burgerrechtenbewegingen EFF en ACLU in handen kregen.

Smokkelwaar

In de documenten is tevens te lezen dat de Amerikaanse douane iemands apparatuur kon doorzoeken om informatie over iemand anders te vinden. De gegevens die de douane via het doorzoeken verzamelde, werden ook met andere overheidsdiensten gedeeld. De rechter oordeelde echter dat deze doorzoekingen onrechtmatig zijn. Door de uitspraak van de rechter mogen douanebeambten voortaan nog slechts apparaten onderzoeken, wanneer ze kunnen aantonen dat er een vermoeden is van smokkelwaar.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de rechtbank.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief