Te koop op eBay: computer met persoonlijke informatie kiezers VS

Op eBay is een computer te koop aangeboden die is gebruikt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Onderzoeker Josh Palmer kwam erachter dat op de geheugenkaart van een computer die in het kiesdistrict van Memphis werd gebruik, gegevens stonden van 650.000 kiezers.

Het betreft een ExpressPoll-5000, oftewel electronic poll book, met persoonlijke informatie over geregistreerde kiezers zoals naam, adresgegevens, geboortedatum en politieke partij. Het electronic poll book vermeldt tevens of er namens iemand anders is gestemd en of er identificatieplicht was.

Stembureau
De op eBay aangeboden computer werd gebruikt door medewerkers van het stembureau om de persoon die gaat stemmen te controleren en ‘in te checken’. Gebruikte computers behoren gewist te worden voordat ze elders worden aangeboden.

Verified Voting
Palmer deed zijn ontdekking op de onlangs gehouden Def Con-hackerconferentie in Las Vegas. Meerdere hackers onderzochten er de veiligheid van stemapparatuur. Volgens Barbara Simons van Verified Voting, een onderzoeksgroep die zich sterk maakt voor veilige stemcomputers, is er geen formeel auditproces om in kaart te brengen op hoeveel computers dergelijke informatie staat.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief