WannaCry-onderzoeker Hutchins ontwikkelde banking Trojan

Marcus Hutchins, de onderzoeker die in mei van dit jaar de wereldwijde WannaCry-aanval wist te stoppen, is zelf aangeklaagd. MalwareTech, zoals hij zichzelf ook noemt, heeft bekend dat hij de ontwikkelaar van de Kronos banking Trojan is en deze malware ook heeft verhandeld.

Een rechter liet de 23-jarige Britse onderzoeker vrij tegen betaling van een waarborgsom van 30.000 dollar. Hij mag de Verenigde Staten echter niet verlaten, geen internet gebruiken en wordt voortdurend in de gaten gehouden via gps.

Creditcardinformatie en internetbankieren
Kwaadwillenden kunnen met de door Hutchins ontwikkelde malware creditcardinformatie en wachtwoorden voor internetbankieren ontvreemden. Er zou nog een tweede persoon zijn opgepakt in verband met deze zaak. Hutchins zelf zegt onschuldig te zijn. “Hij heeft zijn leven aan het onderzoeken van malware gewijd, niet om mensen kwaad te doen,” heeft zijn advocaat Adrian Lobo laten weten.

Kronos-virus
Het Kronos-virus verscheen voor het eerst in 2014. “Het kan best dat hij uit nieuwsgierigheid de code heeft geschreven,” zegt Rickey Gevers, een Nederlandse hacker en persoonlijke vriend van Hutchins. “Maar zoiets zelf verkopen is weer een heel ander verhaal. Als hij dat inderdaad heeft gedaan, dan verdient hij gewoon straf.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief