TeamViewer-accounts aangevallen

Recentelijk is een groot aantal accounts van TeamViewer-gebruikers aangevallen. Het softwarebedrijf heeft dit zelf bekendgemaakt. Volgens de gebruikers doet het probleem zich al twee weken voor. De oorzaak van de hack bij de gebruikers zou een hack bij TeamViewer zelf zijn, zeggen de gebruikers.

TeamViewer is software om op afstand samen te werken met verschillende personen. Het programma ondersteunt het delen van bestanden op afstand, supportsessies en online-meetings via internet. De software draait op Windows, Mac, Linux, iOS en Android.

Datalekken
TeamViewer zegt echter dat de gebruikers verantwoordelijk zijn voor de hack van hun account: te veel wachtwoorden zouden vaker worden gebruikt. “Deze sterke toename [van gehackte accounts] ontstond, nadat de laatste datalekken een aantal weken geleden in het nieuws verschenen. Alles hangt daarmee samen,” aldus de woordvoerder van TeamViewer, Axel Schmidt.

Twee-factor authenticatie

Een andere verklaring voor de hack zou zijn dat de twee-factor authenticatie van TeamViewer niet deugde. Volgens Schmidt is daar echter ook geen bewijs voor. Veel van de gekozen passwords van gebruikers zouden zwak zijn: namen van partners, kinderen en huisdieren. Voorts stuurden de ontevreden gebruikers hun logbestanden niet op, zodat het volgens Schmidt onmogelijk is om onderzoek naar de zaak te doen. TeamViewer heeft inmiddels twee nieuwe beveiligingsfuncties aangekondigd om de beveiliging op te schroeven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief