Tilburg plaatst verkeerscamera’s met privacyfilters

De gemeente Tilburg gaat op honderd kruisingen in de stad verkeerscamera’s plaatsen die zijn voorzien van privacyfilters. Het college van B en W heeft dit recentelijk in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Op deze manier wil de Brabantse gemeente de kruispunten met verkeerslichten efficiënter en effectiever beheren.

Data Protection Impact Assessment

“We gebruiken de verkeerscamera’s alleen om het verkeer ‘live’ te monitoren en verkeerssituaties te bekijken en indien nodig direct te reageren. We slaan de beelden nooit op,” aldus de gemeente. Tevens is er een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten is besloten om de verkeerscamera’s uitsluitend te gebruiken om het verkeer te monitoren op locaties waar dit relevant is.

Blurren

De camera’s zijn uitgerust met privacyfilters om beelden te blurren die de camera op privéterrein maakt. “Het is dan niet mogelijk deze beelden te bekijken”, laat de gemeente weten. Externe partijen die gaan ondersteunen bij het analyseren van verkeerssituaties, krijgen pas toegang tot de beelden nadat zij een verwerkersovereenkomst hebben ondertekend. Inwoners en bezoekers van de stad zullen door de gemeente worden geïnformeerd over de camera’s.

Klik hier voor de brief van het college van B en W van Tilburg aan de gemeenteraad.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief