Bol.com voor 750.000 euro slachtoffer phishing

Bol.com heeft 750.000 euro overgeboekt op een bankrekening van criminelen. De webwinkel was in de veronderstelling een betaling te verrichten aan Brabantia.

Volgens het FD kreeg bol.com in november 2019 een e-mail die afkomstig leek te zijn van Brabantia. In gebrekkig Nederlands verzochten de internetcriminelen het bedrag op een nieuw Spaans rekeningnummer te storten.

Filiaalrekening in Spanje

“Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen. Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken”, aldus de oplichters. De fraudeurs konden deze e-mail namens Brabantia versturen, omdat ze in 2019 een e-mailadres van een medewerkster van de fabrikant hadden gehackt.

Handtekeningen

Bol.com herkende de poging tot phishing niet en maakte in totaal 751.493,09 euro over. De webwinkel verdedigde zich met het argument dat het e-mailadres, de lay-out van de brief en de handtekeningen van de directie betrouwbaar leken. De rechter ging daar echter niet in mee, want “waarom zou een in Nederland gevestigde onderneming alle betalingen van een andere in Nederland gevestigde onderneming willen ontvangen op een Spaanse bankrekening?”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief