Toename spionage bij Nederlandse topsectoren

Volgens de AIVD, MIVD en NCTV is er sprake van een toename van spionageactiviteiten bij Nederlandse topsectoren en kennisinstellingen, uitgevoerd door China en Rusland.

Dit staat in het Dreigingsbeeld statelijke actoren DBSA dat deze week is verschenen.

Cyberprogramma’s

China, Rusland en Iran hebben offensieve cyberprogramma’s gericht tegen westerse landen, waaronder Nederland. “De cybercapaciteit, -kennis en -expertise van China en Rusland is dermate groot, dat de slagingskans ook groot is dat ze ergens digitaal kunnen binnendringen. Deze slagingskans kan met het nemen van tegenmaatregelen worden verkleind”, aldus het DBSA.

Vijftien doelwitten

De diensten voegen eraan toe dat ook andere landen hun cybercapaciteit inzetten. De focus van DBSA ligt echter op de Nederlandse belangen die beschermd dienen te worden. De rapportage noemt vijftien doelwitten die risico lopen. Het betreft onder meer de vitale infrastructuur: rijksoverheid, vitale processen zoals energie en telecom inclusief toeleveranciers; groepen die oorspronkelijk uit een ander land komen; bedrijfsleven en topsectoren; wetenschap, denktanks en kennisinstellingen.

Klik hier voor het Dreigingsbeeld statelijke actoren DBSA.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief