TU Delft onderzoekt veiligheid Internet of Things (IoT) in huishoudens

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) gaat onderzoek doen naar de veiligheid van slimme, online apparatuur in huishoudens.

Doel van het onderzoek is om uit te vinden hoe makkelijk het is voor kwaadwillenden om persoonsgegevens te achterhalen van de gebruikers van deze apparaten.

Internet of Things

Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Keijzer lopen de eigenaren van slimme apparaten, oftewel Internet of Things (IoT) aanzienlijke risico’s als ze niet veilig met deze apparatuur omgaan. “Dan ben je kwetsbaar of wordt je besmette apparaat ingezet om bij anderen aan gegevens of zelfs geld te komen.”

Beveiliging

“Er wordt te weinig nagedacht over de beveiliging van die apparaten,” aldus tech-redacteur Joost Schellevis in het NOS Radio 1 Journaal. “Er zijn fabrikanten die een beetje aanprutsen. Het is ook best moeilijk om dat te doen. Als je goed bent in het maken van beveiligingscamera’s, wil dat niet zeggen dat je goed bent in computerbeveiliging.”

Hackpogingen

Het ministerie van Economische Zaken verstrekt aan de TU Delft subsidie om actief op zoek te gaan naar digitale lekken in deze slimme apparaten. De onderzoekers krijgen de opdracht om botnets op te sporen. Dit zijn netwerken van geïnfecteerde computers die onder meer spam kunnen verzenden om weer nieuwe hackpogingen te doen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief