Twee derde e-mails gerelateerd aan cybercrime

Twee derde van alle e-mails heeft een relatie met cybercrime. Daarbij gaat het om een vorm van phishing of een andere malafide praktijk. Eén procent van alle e-mails bevat een virus.

Tot deze conclusie komt beveiligingsbedrijf FireEye op basis van een onderzoek naar meer dan één miljard e-mailberichten. Slechts 32 procent van de geanalyseerde e-mails bleek veilig te zijn.

65% meer phishing

Bij alle aanvallen via e-mail bleek het in 10 procent van de gevallen om malware te gaan: spyware, trojans, ransomware, et cetera. In 90 procent van de gevallen ging het om phishing of andere manieren om persoonlijke informatie buit te maken. In vergelijking met 2017 is het aantal gevallen van pogingen tot phishing toegenomen met 65 procent.

Blokkeren

De onderzoekers verklaren dat door het feit dat e-mails steeds makkelijker worden tegengehouden. Kwaadwillenden zoeken daarom hun toevlucht tot andere manieren om inkomsten te genereren. In 58 procent van de gevallen werden de e-mails geblokkeerd door e-mailproviders of antivirussoftware. Daarbij betreft het e-mails die linken naar kwaadaardig domein of e-mails die op bekende blokkadelijsten staan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief