Datalekken beïnvloeden beurskoersen bedrijven

Datalekken hebben negatieve gevolgen voor de beurskoers van een bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek dat de vergelijkingswebsite Comparitech heeft gedaan onder 24 ondernemingen. Comaritech analyseerde onder andere de beurskoersen van Adobe, Equifax, Sony en Yahoo. Al deze bedrijven zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange en hebben in het verleden te maken gehad met minimaal één datalek.

Comparitech concludeert dat de getroffen bedrijven vervolgens slechter presteerden. De koers van de gehackte bedrijven was 14 handelsdagen na het datalek het diepst gezakt als gevolg van het veiligheidsincident.

Beurskoers tot -15,58%

Na ongeveer een maand krabbelde de beurskoers weliswaar weer op, maar op de lange termijn bleef de koers van de getroffen bedrijven achter bij de Nasdaq in z’n geheel. Het eerste jaar na een datalek stegen aandelen gemiddeld met 8,53 procent, maar de gehackte bedrijven presteerden -3,7 procent slechter. Deze slechtere score liep in het derde jaar zelfs op tot -15,58 procent.

Financiële sector

Vooral de waarde van financiële bedrijven en betaalbedrijven die met een datalek te maken hebben gehad, daalde. Bedrijven die over zeer gevoelige gegevens beschikken, zoals creditcardgegevens en social security nummers, werden op de beurs sterker dan andere bedrijven geraakt door een datalek. Bij bedrijven in de gezondheidssector was deze waardedaling het minst.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief