Twee maanden celstraf voor hack Haagse huisartsenpost

Een 28-jarige man uit Den Haag heeft ingebroken op de website van een Haagse huisartsenpost. Vervolgens bood hij aan om het beveiligingslek tegen betaling te repareren.

De rechtbank Den Haag heeft de Hagenees hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan één voorwaardelijk.

Offerte

In augustus 2017 werd de directeur van de huisartsenpost gebeld dat er via zijn website toegang is verkregen tot de persoonlijke gegevens van aangesloten huisartsen. Daarbij ging het om e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankrekeningnummers. Kort daarop ontving de directeur een offerte tussen de 16.500 en 23.000 euro om de kwetsbaarheid te verhelpen.

Boete en reputatieschade

In de offerte stond ook vermeld dat er waarschijnlijk een boete betaald moest worden wanneer het beveiligingslek openbaar zou worden. Ook werd er gewezen op flinke reputatieschade. “De directeur vindt deze vorm van ‘acquisitie’ te ver gaan en stapt naar de politie”, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM heeft de man zijn vrouw een WhatsApp-bericht gestuurd waarin hij vermeldt dat hij op de betreffende website heeft ingebroken.

Behalve de gevangenisstraf die de rechter heeft opgelegd, moet de hacker ook de laptop afstaan waarmee hij heeft ingebroken op de website van de huisartsenpost.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief