Datalek Rijnmonds Centrum voor Jeugd en Gezin treft duizenden cliënten

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond, aanbieder van onder meer jeugdzorg, heeft te maken gehad met een datalek. Oorzaak was een phishingmail die door meerdere medewerkers niet als zodanig herkend was.

De aanvallers wisten zich toegang te verschaffen tot de e-mailboxen van enkele medewerkers. Daardoor konden de kwaadwillenden het e-mailverkeer met vele cliënten inzien. Volgens woordvoerder Mariska Briët tegenover NU.nl afgelopen zaterdag, zou het om duizenden cliënten gaan. De organisatie zelf wil niet zeggen om hoeveel cliënten het gaat.

Cliëntdossiers

Na ontdekking van van het datalek startte CJG een onderzoek. Hieruit komt naar voren dat er mogelijk gegevens van cliënten zijn ingezien, zowel van huidige als voormalige cliënten. Tot de gelekte gegevens behoren BSN, naam en adresgegevens. De kwaadwillenden zouden geen toegang hebben gehad tot cliëntdossiers.

Veilig digitaal werken

Volgens CJG Rijnmond zijn er geen signalen waaruit blijkt dat het de hackers op zoek waren naar persoonlijke informatie. “De onderzoekers achten de kans op misbruik dan ook erg klein”, aldus het CJG. De zorginstelling heeft alle betrokken inmiddels per brief op de hoogte gebracht. Tevens heeft het CJG het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, en is het interne beleid voor veilig digitaal werken aangescherpt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief