Tweede Kamer besteedt half miljoen euro aan opensource-encryptieprojecten

De Tweede Kamer gaat een half miljoen euro besteden aan opensource-encryptieprojecten. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld OpenSSL, LibreSSL en PolarSSL. Aanleiding hiervoor is het voorstel van parlementariër Kees Verhoeven die vindt dat versleuteling noodzakelijk is om de vrijheid en veiligheid van burgers te beschermen.

“Encryptie maakt privécommunicatie mogelijk en stelt journalisten, onderzoekers, advocaten en anderen in staat om zichzelf, hun bronnen, klanten of partners te beschermen. Zelfontwikkeling is alleen mogelijk als je je vrij voelt om verschillende bronnen van informatie en meningen op te zoeken. Tegelijkertijd proberen sommige overheden encryptie te ondermijnen omdat het de werkzaamheden van politie en veiligheidsdiensten in de weg zou staan”, zegt Verhoeven.

Betere versleuteling
De parlementariër wil met dit bedrag betere versleuteling in plaats van minder sterke versleutelingssoftware. Andere politici, in binnen- en buitenland, zijn juist voorstander van minder sterke encryptie. Verschillende Amerikaanse politici willen bijvoorbeeld dat IT-bedrijven versleuteling van ‘achterdeurtjes’ voorzien. Op die manier kunnen overheidsdiensten beveiligd verkeer alsnog inzien. Afgelopen weekend pleitte Clinton hier nog voor, aldus The New York Times.

OpenSSL
Aanvankelijk had het voorstel van Verhoeven alleen betrekking op het OpenSSL-project. In de tekst die afgelopen dinsdag is aangenomen, is ook sprake van opensource-encryptieprojecten. Economische Zaken gaat samen met experts projecten uitzoeken die in aanmerking komen voor financiering.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief