DDoS-aanval eenvoudig te bestellen

DDoS-aanvallen zijn steeds makkelijker te bestellen en voor minder geld. Dit komt door de sterke toename van speciale websites waarop deze verkocht worden. Volgens experts gaat het inmiddels om duizenden websites die dit soort malafide diensten aanbieden. Het inkopen ervan verloopt eenvoudig via een creditkaart of bitcoins.

“De afgelopen drie jaar zijn die sites in opkomst, en sinds een jaar gaat het echt heel snel”, aldus onderzoeker Rickey Gevers. Een woordvoerder van de politie bevestigt: “Dit soort websites schiet als paddenstoelen uit de grond”.

Meerdere computers tegelijkertijd
Bij een distributed denial-of-service-aanval (DDoS-aanval) wordt geprobeerd om een website of een andere dienst onbereikbaar te maken voor de gebruikers. In tegenstelling tot een DOS-aanval worden bij een distributed dos-aanval meerdere computers tegelijkertijd ingezet voor de aanval.

Infrastructuur moeilijk te beschermen
Hoe gemakkelijk het is om een DDoS-aanval te kopen, zo moeilijk kan het zijn om een website tegen zo’n aanval te beschermen. Als het lukt om de ene aanvalsmethode tegen te houden, dan vinden kwaadwillenden vaak een alternatieve methode om een website alsnog succesvol te bestoken. Onderzoeker Gevers: “Websites zijn nog wel redelijk eenvoudig te beschermen”. De infrastructuur erachter is echter moeilijker te beschermen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief