Tweede Kamer: Briefgeheim voor digitale communicatie

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het briefgeheim aangepast moet worden. Momenteel heeft dit alleen betrekking op telefoongesprekken, telegraafberichten en brieven. Het zou echter ook moeten gelden voor digitale communicatie zoals e-mails en WhatsApp-berichten.

Voor de aanpassing van het briefgeheim is een wijziging van de grondwet nodig. Wanneer de kamer hierover stemt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal dit pas gebeuren als er een nieuw kabinet is.

Hopeloos ouderwets
“Het huidige artikel is hopeloos ouderwets, daar zijn we het allemaal mee eens,” aldus Tweede Kamerlid Sven Koopmans van de VVD. Hij vindt dat de grondwetswijziging “sober en neutraal” moet zijn. “Als we hem gaan optuigen, is de kans groot dat hij geen meerderheid van tweederde krijgt.”

Nationale veiligheid
Kees Verhoeven van D66 vindt dat in het wetsvoorstel moet staan dat het briefgeheim alleen geschonden kan worden als dit noodzakelijk is om de nationale veiligheid te beschermen. Nu luidt de wet dat het briefgeheim alleen geschonden mag worden als dit “in het belang van de nationale veiligheid” is. Het onderscheid tussen de woorden ‘belang’ en ‘noodzakelijk’ zou moeten garanderen dat het briefgeheim niet wordt geschonden, terwijl er andere onderzoeksmethoden mogelijk zijn.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief