Tweets Nederlandse X-gebruikers verzameld voor overheden

Overheden verzamelen berichten van bijna alle Nederlandse X(Twitter)-gebruikers zonder hen hierover te informeren. AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur zeggen dit op basis van eigen onderzoek.

OBI4wan en Coosto

Overheidsinstanties gebruiken hulpmiddelen zoals OBI4wan en Coosto voor klantcontact. Deze tools gebruiken ze echter ook om na te gaan hoe mensen over hun organisatie spreken op social media.“Je kan ervan uitgaan dat iedere Nederlandstalige twitteraar wel ergens in onze ‘bak’ zit”, vertellen Alexander de Ruiter en Alex Slatman van OBI4wan. “Als je twittert over Nederlandse onderwerpen zijn er waarschijnlijk tweets van je verzameld.”

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens wijst erop dat twitteraars daarover geïnformeerd dienen te worden: “Bij monitoring van sociale media zijn soms andere organisaties betrokken dan alleen het platform. Deze andere organisaties zijn vaak bij betrokkenen niet bekend. Juist daarom is het noodzakelijk dat er goed wordt geïnformeerd richting betrokkenen, onder andere omdat een betrokkene niet zelf weet wie er verwerkt en dus ook niet weet op welke website die zou moeten kijken”.

Gebruikersvoorwaarden

OBI4wan zegt zich daarvan bewust te zijn: “Omdat Twitter verbiedt om standaardberichten naar grote hoeveelheden mensen te sturen, is het technisch onmogelijk om ze over iedere verzamelde tweet te informeren. In de gebruikersvoorwaarden kun je er wel over lezen.” OBI4wan is naar eigen zeggen bezig met de ontwikkeling van filters. Twitteraars zouden daardoor binnenkort in staat zijn om op te vragen welke organisaties hun tweets inzien en waarom.

Klik hier voor het artikel in Binnenlands Bestuur.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief