Twitter waarschuwt voor hacks door overheid

De Financial Times heeft recentelijk bekendgemaakt dat Twitter waarschuwt voor hacks door een overheid. De sociaalnetwerksite heeft een aantal gebruikers berichten gestuurd dat hackers het gemunt hebben op hun gegevens zoals IP-adressen, e-mailadressen en IP-adressen om daar hacks mee voor te bereiden. Het om geselecteerde gebruikers die via bijvoorbeeld spear phishing worden aangevallen.

Twitter waarschuwde deze gebruikers voor “state-sponsored actors”. Vaak wordt daarbij gedacht aan China of Noord-Korea of de hackersgroep Syrian Electronic Army. Nadere details zijn vooralsnog niet bekendgemaakt.

Google en Facebook
Tot op heden zijn er ook geen aanwijzingen dat het Twitteraccount doelwit van een aanval is geweest. De waarschuwing was dus een preventieve maatregel. Als Twitter echter zulke hacks constateert, zal het bedrijf de gebruikers in kwestie hier individueel attent op maken. In het verleden hebben Google en Facebook hun klanten al opmerkzaam gemaakt voor deze hacks.

Identiteit beschermen
Gebruikers wordt geadviseerd hoe ze hun identiteit op internet kunnen beschermen, bijvoorbeeld door het gebruik van het Tor-netwerk. Ook de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF geeft hierover adviezen, net als Coldhak, een organisatie die zich zonder winstoogmerk sterk maakt voor privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief