Uber aangeklaagd vanwege hack

Taxi-app Uber wordt aangeklaagd vanwege een hack waarbij namen en rijbewijsnummers van ruim 50.000 Uber-chauffeurs zijn buitgemaakt. Sasha Antman, een Amerikaanse Uber-chauffeur, spant de zaak aan, meldde Reuters afgelopen vrijdag. Het gaat om een class action-rechtszaak waarbij één persoon een zaak aanspant namens een groep mensen. De aanklagers hopen op vijf miljoen dollar aan schadevergoeding.

Antman vindt dat Uber te weinig heeft gedaan om de hack te voorkomen. Verder stelt hij dat Uber te lang heeft gewacht (vijf maanden) met het bekendmaken van dit nieuws. Uber zegt tot nu toe geen berichten te hebben ontvangen dat er misbruik is gemaakt van de gestolen gegevens.

Privacybeleid
Een maand voordat de hack bekend werd gemaakt, is het privacybeleid van Uber onderzocht. De beveiliging van het bedrijf was volgens het rapport voldoende. Volgens Ars Technica stond de beveiligingssleutel om de Uber-database te ontgrendelen op een publiek toegankelijke pagina van Github. Via deze website kunnen programmeurs stukken code met elkaar delen.

Beveiligingscode
Een onbekend IP-adres zou de beveiligingscode gebruikt hebben. “De inhoud van deze interne database is streng beveiligd door Uber”, zeggen de advocaten van Uber. “Om de database te betreden is er een unieke beveiligingscode nodig die alleen bedoeld is om gebruikt te worden door een aantal Uber-medewerkers, en niemand buiten Uber is toegestaan om de bestanden te openen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief